Po výpovediach zmlúv o užívaní bytov dlžníci prejavili záujem platiť

03.03.2011 Prešov

Veľký Šariš 3. marca (TASR) - Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab je presvedčený, že hrozba vypovedania zmluvy medzi mestom a užívateľmi nájomných bytov prinúti nezodpovedných nájomníkov, aby sa snažili v čo ...
Draba do funkcie zvolili občania v novembrových komunálnych voľbách a koncom januára tohto roka podpísal výpovede pre neplatičov z piatich bytov nižšieho štandardu.
Tvrdí, že situáciu bolo potrebné urgentne riešiť, nakoľko individuálne sa dlhy pohybovali v rozmedzí od 500 do 1000 eur a bol predpoklad, že by ďalej narastali. V prípade, že dotknutí dlžníci do 30. apríla dlhy neuhradia, alebo sa inak s mestom nedohodnú, musia z bytov odísť.
Podľa primátora toto radikálne opatrenie môže zmeniť prístup nájomníkov k lepšiemu plneniu si svojich povinností. "Čas ukáže, či bude rásť počet neplatičov a či budú dlhy narastať. Môžem povedať, že už mám navrhnuté splátkové kalendáre, z tých piatich už prišli traja s návrhom, ako dlh vyrovnajú, aby neprišli o bývanie, " konštatoval primátor. V ďalšom prípade podľa neho príde pravdepodobne k dohode, nakoľko dlžník sa ocitol v nepriaznivej životnej situácii a uvažujú o tom, že by ho mohli presťahovať do menšieho bytu.
Mestský úrad evidoval k 31. decembru minulého roka v prípade užívateľov nájomných bytov dlh prevyšujúci 8000 eur. Primátor dodal, že nepriaznivú situáciu niektorých rodín by pomohlo vyriešiť napríklad to, že by sa mesto stalo osobitným príjemcom, čo sa snažia realizovať v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove.
Mesto je vlastníkom 40 nájomných bytov nižšieho štandardu. V zmysle platnej legislatívy nájomné zmluvy uzatvára na obdobie troch rokov a následne sa rozhoduje o ich predĺžení.
 

Vyberte región

mark